برگزاری اولین نشست خبری کشوری فدراسیون جانبازان و توان یابان به پاسداشت روز خبرنگار؛

دکتر کوهپایه‌زاده: استعدادیابی به سمت استفاده از فناوری می رود/ ورزش جانبازان و توان یابان نباید از علم روز عقب باشد/ طرح همیار استعدادیاب و کلاسبند اجرایی می‌شود

نشست خبری رئیس فدراسیون ورزش های جانبازان و توان یابان همزمان با ایام روزخبرنگار با حضور خبرنگاران کشور به صورت حضوری و وبیناری در محل فدراسیون و ۳۱ هیئت استانی جانبازان و توان یابان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی فدراسیون ورزش های جانبازان و توان یابان، نشست خبری دکتر جلیل کوهپایه‌زاده رئیس فدراسیون روز چهارشنبه 15 مرداد ماه به مناسبت گرامیداشت روز خبرنگار با حضور اصحاب رسانه برگزار شد که مسئولین هیئت ها و خبرنگاران استانی نیز به صورت وبیناری در محل فدراسیون و ۳۱ هیئت استانی جانبازان و توان یابان در این نشست حضور داشتند.

دکتر کوهپایه زاده در این نشست با اصحاب رسانه با تبریک روز خبرنگار به اهالی قلم گفت: تمام تلاش ما ارتباط درست و سازنده با رسانه است؛ چون رسانه تمام اخبار فعالیت جانبازان و توان‌یابان را به افراد جامعه می‌رساند و رسالت ما را سنگین می‌کند. امروز نزدیک به شش میلیون نفر مخاطب داریم. ورزش در حوزه معلولین خانوادگی است و رسانه در این زمینه هم می تواند موثر باشد. فضا برای دعوت جامعه هدف برای حضور در ورزش به فعالیت رسانه مرتبط است.

انعکاس اخبار تیم های ملی جوانان یک ضرورت است

وی ادامه داد: بعد از سال پارالمپیک هستیم و فعالیت های خیلی از رشته های ورزشی از سال گذشته برای پارالمپیک بعدی کار خود را شروع کرده است. همچنین برنامه مهمی در بخش جوانان داریم و امیدوارم روی انعکاس فعالیت نسل جوان ما دقت ویژه ای داشته باشید. امسال در بازی های پاراآسیایی امارات شاهد برگزاری رقابت ها در 11 رشته ورزشی هستیم که فدراسیون ما در 8 رشته این مسابقات نماینده دارد. باید جوانان را به بازی‌های پاراآسیایی اعزام کنیم و این مهم است؛ زیرا جوانان پشتوانه اصلی تیم ما برای پارالمپیک هستند. کاروان ایران در پاراآسیایی جوانان در هشت رشته اعزام می‌شود. ورود افراد دارای معلولیت به ورزش یک عمل قهرمانانه است و کسانی که به ورزش می‌آیند ذاتا قهرمان و الهام‌بخش هستند و مسابقه بهانه ای برای سالم زیستن است. اردوهای آمادگی تیم های ملی برای حضور در بازی های امارات از مرداد ماه سال گذشته آغاز شده است و ادامه دارد. همچنین در آبان ماه امسال نیز در بازی های کشورهای اسلامی نیز در رشته‌های دوومیدانی و وزنه‌برداری حضور پیدا می‌کنیم و امیدوارم مثل دوره قبل در قونیه ترکیه عملکرد خوبی داشته باشیم.

ورزش برای افراد دارای معلولیت الهام بخش است

وی اظهار داشت: مسابقه در ورزش جانبازان و توان یابان یک بهانه است. ورزش معلولین الهام بخشی خوبی دارد و باعث می‌شود آنها انگیزه بیشتری برای زندگی داشته باشند. ورزش برای افراد دارای معلولیت الهام بخش است. در همین راستا در رشته‌های پاراوزنه برداری، پارادوومیدانی، پاراشنا و پارامچ اندازی از سال گذشته فعالیت خود را آغاز کردیم. بیش از سه ماه تا بازی های پاراآسیایی جوانان باقی مانده است، تلاش داریم در این فاصله و در راستای اقدامات قبل، شرایط را به گونه ای مهیا کنیم که بهترین نتیجه را بگیریم.

استعدادیابی و کلاسبندی در ورزش معلولین ادغام یافته اند

دکتر کوهپایه‌زاده گفت: در ورزش معلولان بحث استعدادیابی با کلاس بندی ادغام شده است. مشخصات قومیتی و بدنی اهمیت دارد ولی در ورزش این حوزه کلاس بندی اولویت دارد. باید کلاس و سطح معلولیت در این ورزش مشخص شود. علاوه بر استعدادیابی منطقه‌ای، استانی و ملی در یک سال اخیر به دنبال این هستیم که استعدادیابی با کلاس بندی در هم تنیده شود. سیستم ثبت اطلاعات الکترونیک را از سال قبل شروع کردیم و با اضافه کردن اطلاعات سنجشی برای استعدادیابی اولیه هم مناسب می شود. اگر وارد شدند به کلاس بندی توجه کنند. پیش از رسیدن به شعارهای بزرگ و هوش مصنوعی باید ثبت اطلاعات را افزایش دهیم.

رئیس فدراسیون جانبازان گفت: در هشت سال گذشته رکوردشکنی در پارالمپیک رشد عجیبی داشته و این ناشی از استفاده از تکنولوژی است. ما دانش فنی داریم اما باید تکنولوژی و دانش فنی را ارتقا دهیم تا از نتیجه‌ جا نمانیم.

وی با بیان اینکه توان یابان در جامعه الهام‌بخش هستند، افزود: توان‌یابان قهرمان در مسابقات جهانی و پارالمپیک کارهایی به نمایش می‌گذارند که سوای جنسیت، قومیت، زبان و کشور الگو هستند؛ آن‌ها می‌توانند برای دیگر معلولان نیز به عنوان الگوی اصلی معرفی شوند. یکی از مشکلات ما پیدا کردن حامی مالی است اما این دلیلی نمی‌شود از کار دست بکشیم. ما در تلاش هستیم تا از طرق مختلف حامیانی جذب کنیم و حتی سراغ خیرین رفتیم. همچنین مجمع خیرین ورزش معلولین را تشکیل دادیم. باید نگاه ترحم‌آمیز را از ورزش جانبازان و توان‌یابان برداریم و آنان را مولد کنیم و در مسیر قهرمانی قرار دهیم و این یکی از رسالت‌های رسانه معرفی ورزش جانبازان و توان‌یابان به خیرین و حامیان مالی است.

دکتر کوهپایه زاده عنوان کرد: در استان ها در حال تلاش برای تربیت همیار استعدادیاب و کلاسبند هستیم. کشورمان در موضوع نظام سلامت پیش‌رو است. در خانه های بهداشتی روستایی و مراکز جامع سلامت افرادی با تحصیلات دستیار یا تکنسین رشته های پزشکی فعالیت دارند که به آنها نیروهای حد واسط می گویند. برای عمومی شدن و در دسترس قرار گرفتن یک خدمت باید خدمت ارزان باشد. اگر انتطار داریم که کلاسبند در سطح بین المللی باشد یا باید پزشک، فیزیوتراپ یا دکترای ورزش باشد باید حالا حالا در سطح روستا ها به دنبال افرادی با این تحصیلات بگردیم. به همین دلیل دوره ای را برای کارشناسان تربیت بدنی که با افزایش تحصیلات خود کلاسبند یا استعدادیاب شوند که نام آن را همیار استعدادیابی و کلاسبندی گذاشتیم. در هر استان یک آقا و یک خانم را برای این موضوع تربیت خواهیم کرد که برنامه آموزشی آن به صورت مجازی تبیین شده که بتوانند استعداد هایی که در شهرستان‌ها، مراکز استان و روستاها شناسایی می شوند را یکبار ارزیابی کنند و سپس در مرحله بعد ما به صورت منطقه ای، ۸ مرکز استان یا منطقه را مشخص کردیم که ۳۱ استان ما بعد از اقدامات اولیه، استعدادیابی و کلاسبندی در استان انجام شد به مرحله منطقه‌ای ای می رسند. ایجاد ۸ منطقه برای تسهیل و کاهش هزینه در بحث رفت و آمد ورزشکاران و خانواده های آنها است. سعی می کنیم هر ۳ ماه یکبار تیم های تخصصی ما برای استعدادیابی و کلاسبندی اطلاعات ثبت شده در استان ها را با حضور آنها راستی آزمایی کنند و ما هر چند ماه یکبار با تعداد ورزشکاران جوان مستعد و علاقه مند روبرو شویم. یکسال این داده ها ثبت و وارد نرم افزار شود الگوریتم هوش مصنوعی می تواند به کمک ما بیاید. هم اکنون نرم افزاری وجود دارد که در ۳۵ رشته ورزشی افراد سالم می تواند استعدادیابی کند اما در ورزش افراد دارای معلولیت متاسفانه نه نسخه بیرونی و درونی نداریم و انشاالله یک نسخه ایرانی به کمک متخصصین و صاحب نظران و معاونت علمی ریاست جمهوری و دانشگاهیان و شرکت های پژوهشی طراحی خواهیم کرد.

رئیس فدراسیون جانبازان و توان یابان گفت: باید دانش مربیان خود را ارتقا دهیم. نمی‌شود صرفا با تمرین کردن رکوردها را ارتقا داد و باید از تکنولوژی استفاده کنیم. این موضوع شامل مدیران هم می‌شود آنها باید به سمت علم روز حرکت کنند چرا که آموزش‌های ما به سمت فناوری رفته است. سعی خواهیم کرد تا در ادامه این سال ها فرهنگ آموزش را ترویج دهیم.

دکتر کوهپایه زاده عنوان کرد: مکررا از مدیران شنیده ام که می‌گویند ورزش معلولین را معرفی کنید. باید داشته‌های ورزش جانبازان و توان یابان را در نظر بگیریم. علاقمند هستم با بچه‌های بوچیا رقابت کنید تا قدرت ورزشکاران ما را درک کنید. توانایی‌های بچه‌های ورزش معلولین قابل مشاهده است. اثرات این ورزش را می‌توان در جامعه دید که الهام بخش بسیاری خواهد داشت.

وی اظهار داشت: تلاش شد تا در سازمان برنامه و در کمیسیون تلفیق مجلس به اعداد بودجه ما افزوده تا باعث ارتقای ورزش‌های ما شود. کشور فقیری نیستیم و می‌توانیم بهتر از ورزش معلولان حمایت کنیم. جا دارد از دنیامالی وزیر ورزش به دلیل نگاه ویژه او تشکر کنم. امیدوارم وزرای بعدی هم به همین شکل و سیاق او عمل کنند. هر چه در ورزش معلولین بکاریم چند برابر آن را نسبت به ورزش‌های دیگر برداشت خواهیم کرد.

دکتر کوهپایه‌زاده در ادامه این نشست در خصوص ورزش بانوان عنوان کرد: باید نشان دهیم ورزش بانوان مورد حمایت ماست. در سال ۲۰۲۵ ثابت کردیم که ایران جایگاه اول را در سرعت رشد ورزش بانوان در جهان دارد ولی هنوز با آنچه هدف گذاری کردیم فاصله داریم. تنها 12 نماینده در پارالمپیک داشتیم که مدال آوری کردند ولی با جدیت به آن توجه داریم.

توجه به ورزش معلولیت‌های ذهنی

رئیس فدراسیون افزود: بحث بعدی هم به معلولیت‌های ذهنی برمی‌گردد که نیازمند توجه بیشتری است. معلولان ذهنی ما نقش پررنگی نداشتند اما وقتی شاهد رشد فوتبال کم توانان ذهنی در میان 3 تیم برتر دنیا هستیم این موضوع قابل تقدیر است. باید مطالبه گری داشته باشیم تا با حمایت سازمان ویرتوس بتوانیم تا چند تا از ورزشکاران معلولیت ذهنی را به مسابقات ببریم. سازمان ویرتوس در 2026 تا 2028 مسابقاتی دارد و سعی می‌کنیم ورزشکاران کم توان ذهنی ما شرکت کنند. درخواست تشکیل ستاد بازی‌های ویرتوس را به وزارت ورزش و جوانان دادیم و نمی‌شود با وجود این ورزشکاران ، آنها را نادیده نگیریم.

وی در بخش پرسش و پاسخ خبرنگاران در مورد اینکه «آیا دوره جنگ تحمیلی افرادی معلول شدند که تحت پوشش فدراسیون توان‌یابان قرار بگیرند؟»، گفت: طبق آمار در این دوره ۵ هزار نفر مجروح شدند، اما تعریف از معلولیت برای ما معلولیت دائمی است، فعلا آماری در این زمینه نیست اما به هیئت ها اعلام شده که افرادی با این ویژگی را شناسایی کنند، تا پایان ماه گزارش اولیا این موضوع ارائه می شود.

فرهنگ بهره‌ برداری از هوش مصنوعی از هوش مصنوعی مهم تر است

رئیس فدراسیون جانبازان و توان یابان در مورد برنامه‌های فدراسیون برای استفاده از هوش مصنوعی گفت: سامانه‌های هوشمند برای استعدادیابی و تمرین در منزل ورزشکاران استفاده می‌کنیم تا ورزشکاران بتوانند در خانه تمرین کنند و بیش از 6 هزار حرکت باشد تا ورزش در منزل توسعه یابد. دستگاه بایروزننس می‌تواند 280 هزار حرکت ورزشکاران را بررسی کند. سفارشات دیگری هم داریم اما از همه مهم‌تر فرهنگ هوش مصنوعی است که باید ترویج داده شود. باید همه سواد استفاده از هوش مصنوعی را بدانند.

دکتر کوهپایه‌زاده در مورد دسترسی معلولان به امکانات و عدالت سلامتی و ورزشی گفت: تلاش کردیم هیئت‌های استانی کمک کنند و در روستاها به کمک معاونت اجتماعی وزارت کشور هم به دنبال طراحی طرح هایی از جمله مناسب سازی فضاهای ورزشی هستیم. در خانه روستایی داریم که حاضر هستیم بخش معلولان را فعال کنیم. مشکل در ورزش معلولین جابه‌جایی است که وظیفه شهرداری‌ها است. وارد مذاکره شدیم تا مناسب سازی برای معلولان اجرایی شود.هر شبکه‌های بتواند به ما کمک کند با آنها در حال تفاهم و گفت‌وگو هستیم.

وی در مورد بحث زیرساخت‌ها و گلایه از مدیران استانی که عزمی برای رفع آن نیست چون رسانه معاند ورود کرده، گفت: یکی از اقدامات ما در مورد ورزشکار ملی‌پوش این است که فاصله‌ای میان تمامی ورزشکاران ما نباشد. منابع ملی در اختیار تمامی ورزشکاران ما قرار بگیرد چون ورزشکاران معلول نباید به در بسته بخورند. باید به معیشت و زندگی خارج از گود ورزشکاران هم توجه شود. همان امکانات قهرمان المپیک به قهرمان پارالمپیک هم داده شود، پس نیاز به اصلاح قوانین داریم. در قانون آمده به خانواده ورزشکار معلول شغل داده شود در حالی که باید به خود ورزشکار شغل دهند. مجلس و دولت کمک به حل مسائل کنند. ورزشکاری که قابل است در شغل خود توانمند است و نباید مشکل معیشتی و سکونت داشته باشد. هیئت‌های ما باید از تمام ظرفیت خود برای حمایت از معلولان استفاده کنند. یک پازل چندوجهی اینکه باید تمامی قطعات آن چیده شود تا به ورزشکاران رسیدگی شود.

رئیس فدراسیون ورزش های جانبازان و توان یابان در مورد والیبال نشسته و رکود عجیبی که این رشته را در برگرفته است، گفت: والیبال نشسته افتخار ملی و بین‌المللی است، در حال حاضر ۲ تیم‌ در این رشته داریم که برای بازی های آسیایی ناگویا و لس انجلس باید آماده شوند. قرار بود تیم ناگویا در مسابقات آسیا و اقیانوسیه و تیم لس آنجلس در تورنمنت هلند شرکت کند، تیم ناگویا تازه تشکیل شده به همین دلیل در مسابقات آسیا و اقیانوسیه اعزام نشد، هلند هم برای تیم لس آنجلس به خاطر جنگ لغو شد. برای آمریکا هم تصمیم عمومی بر این شد که رویدادهایی که جنبه حیاتی ندارد، از دستور کار خارج شود.

وی در پاسخ به پرسش مبنی بر اینکه « رویدادهای فاقد جنبه حیاتی از دستور کار خارج می شوند اما جام جهانی آمریکا در حالی از برنامه والیبال نشسته خارج شده که ۱۰۰۰ امتیاز داشت و قطعا روی جایگاه ایران تاثیر می گذارد؟ چه تدبیری برای موضوع دارید؟»، گفت: شرایط امتیازی ما خوب است، در مسابقات دیگر قطعا شرکت می کنیم، هلند جزو کنسلی ها بود اما ویزای بازیکنان در حال صدور بود که در نهایت لغو شد، تلاش می کنیم در اولین رویدادی که امکان حضور داشته باشیم، شرکت کنیم.

کوهپایه زاده در پاسخ به پرسش دیگر مبنی بر اینکه «جنگ باعث لغو برخی اعزام ها شد، این موضوع روی اعزام‌های فدراسیون شما چه تاثیری داشته است؟»، گفت: تا به امروز ۵ رویداد بین المللی ما لغو شده که هیچ یک البته جنبه حیاتی نداشت، اولین اعزامی که پیش رو داریم برای رشته بوچیا است.

رئیس فدراسیون در خصوص اهمیت توانبخشی گفت: با توجه به نیاز جدی ورزشکاران جانباز و توان‌یاب به خدمات توانبخشی و پایش سلامت، فدراسیون ورزش‌های جانبازان و معلولان اعلام کرد که برای گسترش عدالت در سلامت این ورزشکاران در مناطق کم‌برخوردار، اقدامات مؤثری در دست اجراست. در همین راستا، تفاهم‌نامه‌ای با معاونت اجتماعی وزارت کشور به امضا رسیده تا با استفاده از شبکه ملی فدراسیون و حمایت معاونت اجتماعی وزارت کشور، ورزش به‌عنوان ابزاری برای کاهش آسیب‌های اجتماعی در جامعه معلولان به کار گرفته شود. همچنین با اشاره به وجود هزاران خانه ورزشی فعال در روستاها، فدراسیون از ظرفیت این مراکز برای ارتقای دسترسی به خدمات تخصصی در آینده بهره‌ خواهد گرفت.

دکتر کوهپایه زاده با بیان اینکه: در راستای گسترش خدمات ورزشی برای همه اقشار جامعه، رایزنی‌هایی با وزارت ورزش در قالب طرح ملی «ورزش و مردم» برای فعال‌سازی بخش ورزش معلولین در حال انجام است. خاطر نشان کرد :این در حالی است که در سطح شهرستان‌ها نیز اقدامات اولیه آغاز شده، اما مهم‌ترین چالش فراتر از بضاعت مالی، موضوع جابه‌جایی و نبود مناسب‌سازی کافی در زیرساخت‌های شهری است؛ مسائلی نظیر حمل‌ونقل عمومی، عبور و مرور با ویلچر در پیاده‌روها و تردد نابینایان در سطح معابر شهری.

رئیس فدراسیون در پایان عنوان کرد: تفاهم‌نامه‌ای با شورای عالی استان‌ها برای استفاده از ظرفیت شبکه گسترده شوراهای شهر و روستا منعقد خواهد شد تا با همراهی وزارت کشور و سایر نهادهای مرتبط، بستر مناسب‌سازی فضاهای شهری برای افراد دارای معلولیت به بهانه‌ی ورزش فراهم شود. این اقدامات فعلاً در مرحله تفاهم و آماده‌سازی قرار دارد تا صدای این بخش از جامعه نیز شنیده شود.

عکاس: رضا جوشقانی

سایر اخبار